O żywienie pacjentów musi dbać szpital

/appFiles/site_125/images/autor/089mBYkeazbH5Ox.jpeg

Autor: Ewelina Rzepczak-Zacharek

Dodano: 17 maja 2016
O żywienie pacjentów musi dbać szpital

W każdej historii choroby powinien znaleźć się dokument oceniający stan odżywienia chorego. Za niespełnienie tego wymogu grozi kara finansowa dla świadczeniodawcy lub całkowite zerwanie kontraktu z NFZ. L eczenie pacjenta, który jest prawidłowo żywiony, jest efektywniejsze, trwa krócej. Umożliwia to oszczędności rzędu 30–50%. 

Dieta dostosowana do potrzeb pacjenta jest bardzo ważnym elementem leczenia szpitalnego. Choroba i jej konsekwencje powodują zmiany metabolizmu pacjenta, utratę wagi, brak apetytu, niedobory składników odżywczych czy gorszą ich przyswajalność. Prawidłowe odżywianie wyrównujące niedobory jest wciąż niedoceniane w polskich szpitalach. Dla pacjenta i systemu opieki zdrowotnej byłoby korzystniej, aby leczenie przebiegało szybciej, efektywniej, bez nawrotów. A właśnie stan odżywienia jest ważnym czynnikiem w powodzeniu terapii.

Pozostało jeszcze 90 % treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Logowanie

Adres e-mail lub login:

Hasło

Nie pamiętam hasła

Dołącz do prenumeratorów magazynu

"Dokumentacja Medyczna w Praktyce"

Sprawdź ofertę »
Zyskujesz:
  • fachowe rozwiązanie Twojego problemu
  • alerty prawne na Twój e-mail
  • gotowe wzory dokumentów
Okładka dokumentacja medyczna