5 skutków chronicznego niedoboru białka – koniecznie sprawdź i uzupełnij jego podaż!

/appFiles/site_125/images/autor/WGf9Ks4Q7k6eXS1.jpeg

Autor: Artykuł sponsorowany

Dodano: 26 sierpnia 2024
5 skutków chronicznego niedoboru białka – koniecznie sprawdź i uzupełnij jego podaż!

Czy wiesz, że zbyt mała podaż białka sprawia, że twój organizm przestaje efektywnie funkcjonować? Czasem to tylko zmęczenie, nierzadko nieco poważniejsze problemy, a w drastycznych przypadkach niedożywienie! W tym artykule opowiadamy o skutkach diety ubogiej w białko, a także wskazujemy, jak je szybko i skutecznie uzupełniać. Dowiedz się więcej i przeczytaj ten artykuł!

5 skutków chronicznego niedoboru białka – koniecznie sprawdź i uzupełnij jego podaż!

1. Osłabienie układu odpornościowego

Białko jest niezbędne do budowy przeciwciał oraz innych komponentów systemu odpornościowego. Niedobór białka może zatem zwiększać (i niestety bardzo często zwiększa) podatność na infekcje i choroby. Co więcej, słaba odporność to nie tylko wyższe ryzyko chorób, ale także ich dłuższy i cięższy przebieg.

Masz problem z podażą białka? Chcesz je szybko uzupełnić i wzmocnić się tak ogólnie, jak i w czasie choroby? Cierpisz na choroby przewlekłe? W takim razie warto, byś włączył do swojej diety takie produkty żywieniowe, jak na przykład Nutridrink. Tego typu produkt (zobacz: Nutridrink w aptece Nowa Farmacja) zawiera odpowiednią ilość kalorii oraz białka, a także pozostałych makro- i mikroskładników. Nie jest trudny do przyswojenia przez organizm, a także do połknięcia, gdyż dostępny jest w formie płynnej.

2. Zaburzenia wzrostu i rozwoju

W przypadku dzieci niedobór białka w diecie ma bardzo groźne konsekwencje. Zaliczamy do nich między innymi opóźnienie wzrostu oraz ogólnego rozwoju fizycznego, jednak nie tylko. To także negatywny pływ na rozwijający się dopiero mózg i potencjał intelektualny czy zdolności krytycznego myślenia i na myślenie abstrakcyjne. U dorosłych może prowadzić do ogólnego spadku kondycji fizycznej – od osłabienia fizycznego, przez skokowy spadek odporności na wysiłek fizyczny, aż po trudności z regeneracją tak po pracy fizycznej, jak i po uprawianiu sportu.

3. Problemy z układem motorycznym (mięśnie, kości)

Białko jest budulcem, który jest niezbędny dla twoich mięśni. Brak odpowiedniej ilości białka prowadzi nie tylko do osłabienia siły mięśniowej. To także groźba utraty samej masy mięśniowej, a także spadek wydolności pozostałych organów organizmu. Gdy twoja dieta nie zawiera tyle białka, ile potrzebujesz, zdrowie twoich kości podupada, a ich gęstość ulega zmniejszeniu. Niższa ich gęstość to wyższe ryzyko rozwoju osteoporozy (szczególnie u kobiet!) w przyszłości, a więc po 60 roku życia i wcześniej.

4. Problemy dermatologiczne

Skóra, a także włosy oraz paznokcie, nie może obyć się bez białka. Jej niższa elastyczność, szybkość starzenia się, niższa odporność nie tylko na obrażenia mechaniczne, ale infekcje oraz innego rodzaju choroby czy promieniowanie UV – to tylko niektóre skutki niedoborów białka w diecie. Gdy zadbasz o to, by w każdym posiłku zawierać tyle białka, ile potrzebujesz, możesz liczyć na piękny wygląd skóry, a także jej wytworów – silnych, niełamliwych paznokci oraz włosów. Gotuj zdrowie posiłki i uzupełniaj ewentualne niedobory takimi suplementami jak na przykład Nutridrink wysokobiałkowy czy innego rodzaju odżywkami białkowymi.

5. Zaburzenie funkcji poznawczych oraz chroniczne zmęczenie

Białko jest niezbędne również dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i produkcji neurotransmiterów. Niedobory upośledzają zdolności poznawcze, obniżają skupienie oraz wywołują ogólne poczucie zmęczenia, a nawet apatii. Oto pięć skutków niedoborów białka w diecie. Ważne jest, byś dbał o jego odpowiedni poziom, stosując zdrową, zrównoważoną oraz przede wszystkim bogatą w proteiny dietę. Uzupełniaj jego ewentualne niedobory wspomnianymi wcześniej w tym artykule suplementami diety, a zachowasz zdrowie i komfort życia na wysokim poziomie.